Gorka so pomoćnik je za probleme zatvora

Jedan od najčešćih problema s probavom, koji muči mnoge ljude, jest opstipacija ili zatvor. Postoji mnogo razloga koji mogu uzrokovati zatvor, kao što su:

  •  Stres
  •  Loša prehrana
  •  Manjak kretanja
  •  Lijekovi
  •  Trudnoća

Kako zatvor može biti neugodan, pa čak i bolan, veoma je važno znati kako si pomoći u tim situacijama. Postoje brojni pripravci koji bi tada bilo dobro imati pri ruci, a upravo gorka so je jedan od njih.

Pomoć pri zatvoru na koju možete računati

Kako zatvor može uzrokovati cijeli niz čimbenika, teško je osmisliti lijek koji će vam pomoći olakšati situaciju baš svaki put. Ipak, jedan od najučinkovitijih pomoćnika kod zatvora, koji se koristi veoma često jest gorka so, odnosno magnezijev sulfat. 

Gorka so jedan je od laksativa iz osmotske skupine laksativa
Gorka so

Poznata još i pod imenom epsomska sol i koristi se u mnoštvu kozmetičkih preparata, ali je i čest sastojak raznih dodataka prehrani koji potiču probavu i mogu pomoći kod problema zatvora. Gorka so jedan je od laksativa iz osmotske skupine laksativa, koji na organizam ne ostavljaju negativne učinke, a pomažu kod problema zatvora.

Olakšavanje problema s probavom

Gorka so na probavni sustav djeluje tako da omekša stolicu i potiče njen prolaz kroz crijeva. Oba sastojka gorke soli, magnezij i sulfat, pomažu u postizanju tog učinka. Sulfati iz gorke soli upijaju vodu iz stanica crijeva osmozom, i tako stolicu omekšavaju te joj povećavaju volumen.

Video: Gorka so – šta sve leči i kako se koristi

Kada stolica krene pritiskati crijeva, to aktivira kretanje crijeva, koje je dodatno potaknuto magnezijem koji stimulira hormone u crijevima. Na taj način, zbog gorke soli, stolica postaje veća i mekša, pa lakše prolazi kroz probavni sustav te se olakšava problem zatvora u probavnom sustavu. Ipak, važno je znati kako i kada konzumirati gorku so za najbolje učinke.

Pravilno konzumiranje gorke soli

Gorka so nalazi se u mnogim prirodnim laksativima, putem kojih ju je najbolje konzumirati. Prije korištenja gorke soli najbolje se posavjetovati s liječnikom, kako biste provjerili je li njeno korištenje najbolji odabir za vas. 

Vrlo je važno znati i kada konzumirati gorku so. Iako svaki preparat ima svoje upute kojih se važno držati, općenito upute su kako bi se ona trebala konzumirati na prazan želudac, primjerice ujutro i navečer, kako bi najbolje djelovala. Važno je napomenuti kako je gorka so samo pomoćnik te kako bi dugoročno rješenje problema zatvora ipak trebalo potražiti u promjeni životnih navika.

Abdominoplastika za ravan trbuh

Abdominoplastika je sve popularniji zahvat

Kada je riječ o plastičnoj i estetskoj kirurgiji koja je danas vrlo popularna grana medicine, jedan od najpopularnijih zahvata iz ove sfere svakako je abdominoplastika. Kao što samo ime sugerira, radi se o estetskoj korekciji trbuha. Naime, to je zahvat kojom se poboljšava izgled trbuha, odnosno uklanja se višak kože i masnog tkiva.

Iz iste kategorije: