Uređenje okoliša kuće za okućnicu iz snova

Uređenje okoliša kuće nije jednostavan posao, ali uz dobro planiranje i pripremu može proći bezbolnije nego što mislite. Okućnica se može isplanirati već prilikom gradnje objekta, ali se može i kasnije promijeniti, prilagoditi ili kompletno izmijeniti po želji.

Ako želimo urediti dobru okućnicu tada je ne smijemo uređivati spontano već, baš kao i za kuću, i za okoliš treba izraditi nacrt ili plan. Ako želite, uređivanje svoje okućnice možete prepustiti i arhitektu koji vam je izradio nacrt kuće, ali posebno efektnu i potpuno iskorištenu okućnicu najbolje će urediti krajobrazni arhitekt.

Raspored uređenja

Najbitniji elementi koje morate odabrati na početku, a koji služe kao osnovica za izgradnju plana okućnice jesu odabir mjesta na kojima će biti:

  • travnjaci
  • mjesta za popločene dijelove 
  • mjesta za sadnju cvijeća, stabala i ostalog bilja

Postoje još neki dodatni elementi, ali ova tri su najosnovnija kada planirate uređenje okoliša kuće. Ovdje govorimo i o najvećim zahvatima na kućnom okolišu koje je kasnije teže izmijeniti, premjestiti ili slično. Zbog toga je potrebno dobro razmisliti koji dio okućnice čini travnati dio, koji dio čine popločeni dijelovi, na kojem dijelu se nalazi drvored i slično.

Pročitajte i sljedeći članak pod naslovomDrvene vaze su nužna potreba svakog vrta“.

Uređivanje vrta je cjelogodišnji posao 

Uređivanje vrta zahtijeva dosta vremena jer se vrt treba održavati urednim kroz sva godišnja doba. Potrebno je nabaviti pravu opremu za vrt, kosilice i slične alate koji će pomoći uređivanje vaše omiljene zelene oaze. Ako nemate dovoljno vremena ili iskustva s uređenjem vrta najjednostavnije rješenje za vas je kontaktiranje stručnjaka koji se bave vrtlarstvom, koji će pomoći urediti postojeći ili izgraditi novi vrt.

Uređenje okoliša kuće  je cjelogodišnji posao
Uređenje okoliša kuće je zahtjevno i treba pripaziti na mnoge detalje

Jedan od zadataka koji se redovno moraju raditi u prostoru okućnice je obrezivanje drveća. Iako izgleda vrlo jednostavno riječ je o zahtjevnom poslu kojeg treba znati raditi. Formiranje lijepih krošnji. Oblikovanje ukrasnog grmlja i slične poslove za koje treba imati vrhunsku opremu i mnogo iskustva najbolje je ostaviti profesionalcima.

Planiranje je ključ ljepote

Uređenje okoliša kuće je zahtjevno i treba pripaziti na mnoge detalje stoga ako ga sami uređujete ne srljajte već stavite svoje ideje i nacrt na papir kako kasnije ne bi požalili neke odluke, osobito ako je učinak nepovratan ili bi promjena u nacrtu donijela veliki financijski trošak.

Video: Kuća i vrt – prekrasne ideje za vrt

Bitno je da vrt i okoliš kuće čine funkcionalnu cjelinu koja djeluje skladno i koja neće biti prezahtjevna za održavanje u slučaju da se vi sami brinete o okućnici. Lijepa i uređena okućnica je postala standard stoga jednom kad se završi s njenim uređivanjem potrebno je održavati je takvom. Zapuštanje okućnice zahtijeva mnogo više vremena za povratak u prijašnje stanje.

Iz iste kategorije: