Registracija domena je dostupna putem brojnih tvrtki

U nekom trenutku vjerojatno ćete se odlučiti na internet postaviti svoje web stranice, bilo da je riječ o nekim osobnim ili poslovnim, primjerice neke tvrtke. Tada ćete ih prvo morati postaviti na neki server, kako bi stalno bile dostupne na internetu. No, to neće biti dovoljno jer ako samo to napravite, korisnici neće moći doći do njih.

Morate ih još povezati s domenom, a za to vam je potrebna usluga registracije domene. Ovu uslugu danas nude brojne tvrtke, a možete se odlučiti i za domaću ili stranu tvrtku.

Što ćete dobiti registracijom domene

Registracija domene na internetu je usluga koja će vam omogućiti da domenu povežete sa svojom web stranicom. To zapravo znači da će korisnici na neki način moći doći do nje, tako što će upisati tu adresu u svoj web preglednik. Prilikom tog postupka, morat ćete proći i provjeru domena koja za cilj ima provjeriti je li netko već prije vas registrirao određenu kombinaciju naziva i ekstenzije. 

Naime, registracija domene na internetu je moguća samo ako pokušavate registrirati jedinstvenu kombinaciju naziva i ekstenzije jer može postojati samo jedna potpuno ista. Ako je netko ranije već takvu isto registrirao, morat ćete napraviti određene preinake.

Različite vrste domena

Registracija domena je uglavnom vrlo slična bez obzira o kojoj vrsti domena se radi, a birati možete između:

  • Globalnih
  • Nacionalnih

Mnogi se odlučuju za globalne jer mogu birati između brojnih ekstenzija. Također, nema gotovo nikakvih ograničenja prilikom odabira naziva.

S druge strane, nacionalne domene imaju ekstenziju kratice te zemlje i zbog toga su lako prepoznatljive. A također, kod nekih morate pratiti određena pravila pri odabiru naziva.

Postupak registracije domene

Internetska registracija domene je zapravo vrlo jednostavan postupak. Sastoji se od sljedećeg:

  • Provjera domene
  • Upis svih potrebnih podataka o vama kao korisniku, te svih podataka o plaćanju
  • Dobivanje potvrde o registraciji domene

Nakon što ste sve uspješno riješili, potrebno je još da svoje web stranice povežete s domenom. Za to se možete poslužiti sučeljem koje vam nudi vaš pružatelj usluga web hostinga. Jedno od najboljih, a ujedno i jednostavnijih je svakako cPanel sučelje koji nudi sve potrebne opcije dostupne unutar grafički preglednog sučelja.

Registracija domena, a i kasnije povezivanje s web stranicom može biti vrlo jednostavan postupak, potrebno je samo slijediti sve potrebne korake.

Iz iste kategorije: