Do svoje domene u samo nekoliko koraka

Neosporno je da živimo u digitalnom dobu jer se sve više poslova danas obavlja i na internetu. Web stranice su danas kod nekih zamijenile posjedovanje fizičkih poslovnica i slično, što je posebno vidljivo kod web trgovina. Danas postoje tvrtke koje svoje poslovanje obavljaju isključivo putem interneta. A kako bi sve moglo funkcionirati, uvedene su domene kao temeljni način za identifikaciju na internetu. One su zapravo jedinstvene adrese iza kojih se nalaze neke web stranice. 

Bez obzira radi li se o osobnoj web stranici, blogu ili web trgovini, odabir prave domene igra ključnu ulogu u uspostavljanju prepoznatljivosti i povezivanju s ciljanom publikom.

Kako su se domene razvijale

Domene na internetu su uvedene još davne 1983. godine. Tada je uveden sustav imenovanja domena, poznat i danas kao DNS (Domain Name System). Ovaj revolucionarni koncept zamijenio je prethodni sustav numeričkih adresa, čineći internetske adrese lako pamtiljivima. 

domene na internetu
1983. godine je uveden sustav imenovanja domena, poznat i danas kao DNS (Domain Name System).

Prve internetske domene završavale su s ograničenim brojem ekstenzija, poput .com, .org i .net. No, kako je internet rastao, pojavila se potreba za novim ekstenzijama. Tako su se i pojavile brojne nove ekstenzije, omogućavajući korisnicima da se još bolje i lakše predstave svojim potencijalnim korisnicima i kupcima.

Važnost odabira dobrog naziva i ekstenzije 

Domene na internetu se sastoje od 2 dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Odabir odgovarajuće kombinacije nije samo tehničko pitanje, već itekako može utjecati na vaš poslovni razvoj i uspjeh online projekta. Ključno je odabrati naziv domene koja je lako pamtljiva, relevantna za sadržaj ili usluge koje pružate te koja odražava vašu jedinstvenu identifikaciju. 

Razmatranje ključnih riječi u nazivu također može poboljšati SEO rezultate, čineći vašu web stranicu vidljivijom na pretraživačima. Kada se to upari s dobrom ekstenzijom, uspjeh sigurno neće izostati.

Registracija domene je jednostavan postupak

Kada ste napravili svoje web stranice, potrebno je da ih povežete s nekom domenom, a za to vam je potrebna usluga registracije domene. Nude je brojne informatičke tvrtke, od onih domaćih pa sve do onih stranih. Postupak je vrlo jednostavan i kao prvi korak je uvijek provjera domene, odnosno provjera je li netko već prije vas registrirao upravo tu željenu kombinaciju naziva i ekstenzije.

Registracija domene: sve što trebate znati

Ako je željena kombinacija zauzeta, morat ćete napraviti neke izmjene, a najjednostavnije će biti promijeniti ekstenziju. Kada dobijete obavijest da je željena kombinacija slobodna, potrebno je samo dalje pratiti korake i dovršiti postupak registracije domene te je nakon toga povezati s vašim web stranicama.

Iz iste kategorije: