Registracija domena za web stranice

Prilikom kreiranja web stranice morate imati na umu nekoliko stvari, a glavna od njih je koju domenu odabrati. Registracija domena je moguća samo u slučaju da on nije zauzet, jer su sve domene unikatne i zbog toga sam početak kreiranja stranice zna biti mukotrpan posao. Bitno je odabrati smislenu domenu koja će odgovarati vašoj stranici, a taj posao u današnje vrijeme zna biti težak, budući da je velik broj domena već registriran.

Kroz ovaj ćemo vas tekst upoznati s domenama i kako odabrati prikladno ime za web stranicu, te gdje se domena može registrirati u svega nekoliko koraka.

Što je internet domena?

Za sam početak moramo vas upoznati s time što domena predstavlja. Većina ljudi je upoznata s domenama i redovno prate njihove nazive ili ih upisuju u web browser. No znate li što je domena zapravo? 

Registracija domena .com, .net, .org
Registracija domena je moguća samo u slučaju da nije zauzeta

Domena predstavlja naziv i adresu web stranice, a u doslovnom smislu predstavlja zamjenu za IP adresu web hostinga. Njen jedini zadatak je spojiti korisnika s vašom web stranicom i omogućiti mu posjetu web stranice, tj. pristup serveru gdje se ona nalazi. Registracija domena se vrši putem registra koji omogućavaju zakup, a više o njima donosimo na kraju teksta.

Ekstenzije domena igraju ulogu u razvrstavanju web stranica

Postoji velik broj ekstenzija domena, a glavna podjela web stranica je prema mjestu za koje su namijenjene. Ako radite globalne web stranice koje su namijenjene cijeloj planeti, tada ćete odabrati neki poznati naziv domene, poput .com ili .net. S druge strane, za domene vezane uz određenu zemlju birat ćete nacionalne domene, poput:

  • .rs za Srbiju
  • .hr za Hrvatsku
  • .si za Sloveniju

Odabir kvalitetne domene

Kod odabira domene morate izabrati onu koja će dostojno reprezentirati vašu web stranicu na internetu. Imajte na umu sljedećih nekoliko savjeta:

  • domena mora biti što kraća, kako bi je korisnici lakše pamtili
  • birajte domenu bez crtica, jer će se lakše prenositi usmenim putem
  • domena treba biti vezana uz djelatnost ili nišu web stranice

Prije registracije domena morate odabrati onu koja je slobodna, jer su sve domene unikatne i nije moguće registrirati već zauzetu.

Registracija domene za web stranicu

Registracija domena je veoma jednostavna i najveći problem je odabir domene koja je slobodna. Tu će vam pomoći provjera domena, koja će za željeni naziv izlistati sve slobodne ekstenzije. Nakon što dodate domenu u košaricu, izvršite uplatu za nju i u svega nekoliko trenutaka ona će biti registrirana i spremna za povezivanje s web hostingom.

Video: Kako odabrati savršeno ime domene

Iz iste kategorije: