Pilinzi su nužnost u njezi lica

Donedavno su pilinzi za lice bili u potpunosti zapostavljen proizvod za njegu. Međutim, u novije vrijeme oni ulaze na velika vrata u svijet njega kože lica. Naime, to su proizvodi koji svojim djelovanjem, mehaničkim, enzimskim ili kemijskim, uklanjaju mrtve stanice kože i čiste pore potičući tako rast novih, zdravih stanica kože te ujednačen izgled lica. Stoga je vrlo važno uvrstiti pilinge u svoju rutinu njege kože lica i tijela.

Riješite se uraslih dlačica

Osim za lice na tržištu postoje i pilinzi za tijelo koji eksfolijacijom mrtvih stanica kože djeluju na urasle dlačice i njihove posljedice, a to su neželjene hiperpigmentacije na koži. Pilinzi za tijelo najčešće dolaze kao mehanički, odnosno oni uz pomoć grubljih sitnih čestica vrše eksfolijaciju kože. Na tržištu postoji više vrsta, a najčešći sadrže:

  • šećerom
  • sol
  • čestice makadamije, riže, koštica marelice i drugih oršastih plodova

Pilinzi za tijelo mogu dolaziti u uljnoj bazi koja nakon pilinga ostavlja kožu nahranjenom pa nakon tuširanja nije potrebno dodatno mazanje tijela. Također, mogući su i u obliku gela ili kreme te su nešto manje hidratantni i hranjivi od onih uljnih. 

Kemijski pilinzi

Druga vrsta su kemijski pilinzi. Oni su se nekada mogli koristiti samo u profesionalnim kozmetičkih salonima, no danas ih je moguće pronaći i u slobodnoj prodaji, no s njihovim korištenjem treba biti vrlo oprezan jer su njihovi sastojci vrlo jaki i mogu oštetiti kožu i napraviti velike probleme. 

Piling za tijelo
Piling za tijelo s ekstraktom papaje i šećera

Oni mogu biti na bazi voćnih (AHA) kiselina te salicilne kiseline (BHA). Profesionalni i kućni tretmani s pilinzima na bazi kiseline koriste se u jesen i zimu jer su one osjetljive na sunce pa mogu prouzrokovati stvaranje pigmentacija od sunca. Ukoliko se tretman ipak obavi u razdoblju kada je jako sunce nužna je visoka SPF zaštita. 

Ubrzajte obnovu stanica

Treća vrsta su enzimski pilinzi koji svojim djelovanjem potiču obnovu stanica kože pa se smatraju najnježnijom vrstom za kožu. Mogu se koristiti na svim tipovima kože, a posebno se preporuča osobama s osjetljivom kožom. 

Ova vrsta pilinga je u praškastom obliku pri čemu se prah miješa s vodom ili tonikom te se nanosi na lice, a zatim proteini iz njega izazivaju kemijsku reakciju na koži koja ubrzava regeneraciju tkiva te sintezu kolagena i elastina čime se osigurava čvrstoća i elastičnost kože.

Sapun od konoplje za njegu kože ima brojne prednosti. Prirodni sastojci u ovom sapunu pomažu u održavanju zdrave kože i u borbi protiv brojnih problema s kožom. Pročitajte članak na poveznici i odlučite se za kupnju ovog prirodnog sapuna kako bi vaša koža bila zdrava i hidratizirana.

Iz iste kategorije: