Važan protein za dobro zdravlje organizma

Kolagen, čiji naziv dolazi od grčke riječi kolla što znači ljepilo, najzastupljeniji je protein u ljudskom tijelu te održava cijelo tijelo i sve organe na okupu. Kolagen se nalazi u kostima, mišićima, koži i tetivama. 

Uloga kolagena u tijelu je pružanje strukturne podrške tijelu, davanje snage i elastičnosti u kombinaciji s elastinom pa ga se tako smatra najboljim saveznikom za očuvanje besprijekornog izgleda kože te zdravlja zglobova i tetiva.

Uloga kolagena za kožu

Kada govorimo o kolagenu i njegovoj važnosti za kožu, osim što je vrlo važan za njezino zdravlje, kolagen u tijelu je neophodan za:

  • smanjenje znakova starenja poput bora i finih linija jer pridonosi elastičnosti kože
  • za učvršćivanje obješene kože i izjednačavanje njezinog tonusa
  •  za jačanje njezine otpornosti i rast novih stanica

Kada je riječ o rastu novih stanica i obnovi, važno je napomenuti kako se određeni tipovi kolagena nalaze i u zaštitnom pokrovu nježnih organa poput bubrega i jetara. 

Smanjenje proizvodnje kolagena

S obzirom da ga luče stanice vezivnog tkiva, u mladosti dolazi do kontinuiranog izlučivanja kolagena, no sa starenjem i godinama, proizvodnja kolagena u organizmu počinje opadati pa se samim tim smanjuje broj aktivnosti fibroblasta, stanica koje ga proizvode.

Kolagen
Kolagen je vrlo važan za kožu

Smanjenjem njegove proizvodnje dolazi do smanjenja strukturnog integriteta kože koja tada postaje tanja i sve više dehidrirana. Zato se puno brže i lakše stvaraju sitne linije i bore, koža postaje obješena, a u mišićno-koštanom sustavu dolazi do slabljenja hrskavice u zglobovima te tetiva. Najveće smanjenje kolagena u organizmu, primijećeno je kod žena nakon razdoblja menopauze.

Unos ovog vitamina u organizam

Kako bismo što duže zadržali čvrstu i mladoliku kožu, važno je u organizmu zadržati optimalnu razinu kolagenskih vlakana koja će osigurati elastičnost i čvrstoću kože te njezinu sposobnost vezivanja vlage. Suprotno prijašnjim mišljenjima, nova istraživanja su pokazala kako egzogeni kolagen može potaknuti sintezu novih kolagenskih vlakana stimulirajući fibroblaste.

Video: Kolagen SkinCare za kožu

Stoga, danas na tržištu možemo pronaći brojne dodatke prehrani s kolagenom koji se uzimaju oralno u vidu tekućih ili praškastih pripravaka koji sadrže esencijalne mikronutrijente koji pomažu u obnovi i povećanju količine kolagena u organizmu. 

Osim unosa kroz oralne pripravke i ostale dodatke prehrani, na kozmetičkom tržištu postoje i brojni kozmetički proizvodi s kolagenom. Primjerice, dnevne i noćne kreme za lice, serumi, maske i slično kojima izvana možete potaknuti proizvodnju kolagena i poboljšati izgled svoje kože.

Iz iste kategorije: