Abdominoplastika je sve popularniji zahvat

Kada je riječ o plastičnoj i estetskoj kirurgiji koja je danas vrlo popularna grana medicine, jedan od najpopularnijih zahvata iz ove sfere svakako je abdominoplastika. Kao što samo ime sugerira, radi se o estetskoj korekciji trbuha. Naime, to je zahvat kojom se poboljšava izgled trbuha, odnosno uklanja se višak kože i masnog tkiva. 

Brojni stručnjaci smatraju da je abdominoplastika jedina učinkovita metoda kojom se uklanja višak opuštene kože i mišićnog tkiva, kao i višak masnog tkiva.

Mogući korisnici ovog estetskog tretmana

Abdominoplastika je jedan od estetskih zahtjeva kojem se podvrgava najveći broj pacijenta, muškaraca i žena. Dob pacijenata je različita, a najčešće se za njega odlučuju pacijenti mlađe i srednje životne dobi. Stanja kod kojih se pacijenti najčešće odlučuju za abdominoplastiku su:

  • Velike promjene u kilaži (nakon rigoroznih dijeta ili trudnoće)
  • Starenje
  • Biološka sklonost nakupljanju viška masnog tkiva na trbuhu

Može se reći da ovaj zahvat rješava probleme velikog broja ljudi, što se svakako može smatrati pozitivnim napretkom u znanosti.

Važno upozorenje za one koji se odluče na abdominoplastiku

Iako se čini da je velik broj onih koji se mogu podvrgnuti abdominoplastici, tome nije baš tako. Naime, stručnjaci navode da se njoj ne bi smjele podvrgnuti osobe koje namjeravaju skinuti velik broj kilograma, oni koji planiraju trudnoću, oni koji imaju kronične kardiovaskularne bolesti ili dijabetes, osobe koje su imale operaciju na mjestu na kojem bi se trebao započeti ovaj zahvat.

Abdominoplastika - prije i poslije
Abdominoplastika je učinkovita metoda kojom se uklanja višak opuštene kože i mišićnog tkiva, kao i višak masnog tkiva

Osim ovih skupina, postoji i još nekoliko iznimki, no o tome bi svaka osoba koja se planira podvrgnuti ovom tretmanu trebala razgovarati s odabranim liječnikom.

Kada dolazi do krajnjeg rezultata na tijelu

Tijekom razmišljanja o podvrgavanju adbominoplastici, ali i nakon njezinog obavljanja, brojni pacijenti pitaju se kad će moći vidjeti krajnji i željeni rezultat. Pojava krajnjeg rezultata, navode liječnici, ovisi o svakom pojedincu, odnosno o njegovom zdravstvenom stanju. Nakon tri do četiri tjedna pacijent može normalno obavljati svoje svakodnevne aktivnosti, a krajnji rezultat vidljiv je nakon nekoliko mjeseci, kada splasnu otekline.

Postoperativna njega za zatezanje trbuha | Što očekivati nakon operacije abdominoplastike za zatezanje trbuha

Osim o krajnjem rezultatu, pacijenti se nerijetko brinu i o mogućim rizicima do kojih dolazi svakom pa i ovom operacijom. Rizici abdominoplastike jednaki su rizicima i kod ostalih operacija, a najčešće se odnose na anesteziju, postoperativno krvarenje, nakupljanje tekućine ispod kože i slično. Ukoliko odaberete stručnog liječnika te ukoliko je vaše tijelo u dobrom stanju, strah od rizika ne bi trebao postojati.

Iz iste kategorije: