Drevna biljka ashwagandha ima pozitivne učinke za zdravlje

Iz daleke Indije dolazi još jedna biljka čiji se pozitivni učinci na zdravlje već tisućljećima koriste unutar narodne indijske medicine. Ashwagandha, poznata još i pod latinskim nazivom withania somnifera, biljka je iz obitelji velebije koja je nezaobilazan dio indijske narodne medicine. 

Može se primjenjivati na razne načine, a ima širok spektar raznih djelovanja. Upravo zbog toga se danas na tržištu mogu pronaći brojni preparati koji je sadrže i koji su se pokazali odličnima za razne tegobe.

Djelovanje ashwagandhe

Biljka ashwagandha ima uistinu širok spektar djelovanja koji je teško u potpunosti opisati. Ipak, neka od najvažnijih su zasigurno njeno djelovanje na:

  • Probavni trakt 
  • Pomoć kod grčeva u želucu

Slično kao i kurkuma, i ashwagandha ima pozitivan učinak na krvožilni sustav, jer regulira rad srca i smanjuje krvni tlak. Ljudima koji imaju problema s dišnim sustavom, biljka ashwagandha će biti od koristi, jer će pomoći otvoriti dišne puteve i riješiti se sluzi. Ako patite od stresa i umora, ona vam može pomoći podići otpornost, a uz to ima i veoma umirujuće djelovanje na cijeli živčani sustav, pa može pomoći i kod nesanice, nervoze i anksioznosti.

Prepoznajte ovu egzotičnu biljku

Slično kao i đumbir te kurkuma, i kod ashwagandhe je najzanimljiviji dio za konzumaciju upravo njen korijen, koji je prepun sastojaka koji pomažu organizmu. Ova se čuvena biljka tijekom tisućljeća narodne medicine u Indiji probila na mjesto jedne od najkorištenijih i najučinkovitijih biljnih lijekova, koji se koristi još i danas. 

Ashwagandha ima uistinu širok spektar djelovanja
Ashwagandha se može primjenjivati oralno ili lokalno

Njen specifičan miris, po kojemu je i dobila ime u sanskrtu, pomalo podsjeća na miris konja. No, iako nekima može djelovati neugodno, neka vas taj miris ne odbije jer je ova biljka prepuna sastojaka od kojih ćete se osjećati bolje!

Konzumiranje u obliku dodataka prehrani

Ashwagandha se može primjenjivati oralno ili lokalno, ovisno o tome u koje se svrhe koristi. Kod lokalne primjene teško je pretjerati, pa samo treba biti ustrajan u korištenju dok problemi ne nestanu, no kada se radi o oralnoj primjeni, dobro je pratiti upute.

Video: Prednosti Ashwagandha

Općenito, ashwagandha se ne preporuča za konzumaciju u trudnoći i tijekom dojenja, a ne bi se trebala konzumirati ni s lijekovima koji sadrže koritikosteroide ili se pak koriste za liječenje štitnjače. Koristite li ashwagandhu u obliku praha, nemojte prekoračiti preporučene 2 čajne žličice dnevno, a koristite li ashwagandhu u kapsulama, svakako pratite upute o doziranju na pakiranju dodatka prehrani.

Štа uzrokuje žensku neplodnost? Sistem organa za reprodukciju je vrlo složen i kompleksan pa je stoga potrebno da proces oplođenja i ovulacije budu očuvani. Čitajte više …

Iz iste kategorije: