Šta uzrokuje žensku neplodnost?

Ostati u drugom stanju nije tako lako kao što mislite.  Ovo vam možda neće biti problem ako ste još uvek samci i mladi, i još uvek ne planirate da imate decu.  Međutim, za parove koji žele imati decu, ženska neplodnost je stresna, zastrašujuća i stvarnost koja menja život. 

Neplodnost – kratka definicija 

Neplodnost se odnosi na nemogućnost seksualno aktivnih parova koji ne koriste kontracepciju za začeće nakon godinu dana pokušaja. 

Ovo stanje pogađa preko 3 miliona parova samo u SAD-u.  Otprilike 30% je zbog muških faktora, 40% zbog ženskih faktora, 20% je kombinacija dva, dok je 10% zbog nepoznatih uzroka. 

Nekoliko stvari bi se moralo dogoditi da dođe do trudnoće: 

 • Jaje bi trebalo da se razvije u jajniku žene 
 • Jaje se treba svakog meseca otpustiti u jajovodu.   
 • Muškarac iz sperme treba da oplodi jaje unutar jajovoda.  
 • Ovo oplođeno jaje treba da prođe kroz jajovode i implantira ili se pričvrsti u maternici. 

Ako je jedan od tih događaja poremećen ili se ne dogodi, to će dovesti do neplodnosti. 

Česti krivci ženske neplodnosti 

Otprilike jedna četvrtina ženske neplodnosti nastaje zbog problema sa ovulacijom.  To može biti zbog neravnoteže hormona koji stimuliše folikule ili FSH i luteinizirajući hormon ili LH, prevelike ili premalene telesne težine, tumora hipofize i povrede hipofize ili hipotalamusa koji proizvodi hormone. 

Drugi oblici hormonskih stanja koji utiču na plodnost uključuju PCOS ili sindrom policističnih jajnika, dijabetes, probleme sa štitnom žlezdom, POF ili prerano zatajenje jajnika, a ponekad i Cushingov sindrom. 

Na sposobnost žene na začeće mogu uticati i drugi faktori, uključujući sledeće: 

 • Problemi sa reproduktivnim traktom poput oštećenih ili blokiranih jajovoda, benignih fibroida materice, karličnih adhezija, endometrioze i komplikacija od infekcije ili hirurgije 
 • Starost poput smanjenja kvaliteta ili količine jaja 
 • Pijenje alkohola, pušenje ili upotreba nekih rekreativnih lekova 
 • Seksualno prenosive bolesti poput gonoreje i hlamidije 
 • Lekovi kao što su sredstva za smirenje, antidepresivi, lekovi protiv raka, narkotika i blokatori kalcijumskih kanala 
 • Medicinska stanja poput bubrežne bolesti, HIB / AIDS i srpastih ćelija 
 • Izloženost pesticidima, otrovnim isparenjima, olovu i zračenju

Lečenje neplodnosti 

Lečenje neplodnosti zavisi od vaše starosti, uzroka i koliko dugo patite od problema.  Ovo spada u dve osnovne kategorije.  Prva je da se pomoću operacije ili lekova povrati plodnost, a druga pomoću podržanih reproduktivnih tehnologija. 

Lekovi za plodnost su glavni lek za žene sa poremećajima ovulacije.  Lečenje se takođe može primeniti sa IUI ili intrauterinom injekcijom sperme koja uključuje direktno ubrizgavanje sperme u matericu.   

Operacija je takođe opcija ako je neplodnost zbog endometrioze ili začepljenih jajovoda. 

Sledeća kategorija lečenja je pomoćna reproduktivna tehnologija ili ART.  Ove tehnologije uključuju in vitro oplodnju, doniranje embriona i jaja, i intracitoplazmatsko ubrizgavanje sperme ili direktno ubrizgavanje sperme u jaje.

Ako vam je teško da zatrudnite zbog ženske neplodnosti, obavezno konsultujte reproduktivnog endokrinologa odmah kako biste dijagnostikovali i lečili problem. 

Čitajte i sljedeći članak: Posjetite psihoterapeuta i pobrinite se za svoje zdravlje

Iz iste kategorije: