Od pokrivala do zaštite na radu

Pregača je u svojim počecima imala posve drugačiju ulogu od one koju ima danas. Ona je nastala kao jedan od prvih oblika nekrojene odjeće u obliku trokuta ili četverokuta, a služila je za prekrivanje genitalija. U srednjem vijeku ona postaje dijelom viteške i vojničke nošnje, a u kasnijim stoljećima i ukrasnim rekvizitom građanske ženske nošnje. 

Pregače
Pregača s natpisom “Holiday workout …and repeat”

U novije doba, pregače su postale pokrivala koje imaju funkciju zaštite na radu. Danas se najčešće koriste u kuhinji, ali koriste se i u drugim poslovima kao što su slikarstvo, kiparstvo, zaštita djece tijekom izrade predmeta od gline, plastelina ili igranja bojama i temperama.

Razne vrste pregača 

Danas se na tržištu mogu pronaći razne pregače koje se koriste pri izvođenju različitih poslova:

  • pregače koje imaju remen oko vrata i trake u struku koje se potom vežu na leđima, a pokrivaju tijelo od vrata do sredine bedara
  • profesionalne kuharske pregače koje imaju i rukave koji se pričvršćuju na poleđini te prekrivaju tijelo od vrata do sredine bedara
  • pregače koje pokrivaju tijelo od struka na dolje, a vežu se na leđima bez pokrivanja gornjeg dijela tijela

Raznovrsnost materijala kod izrade ovog pokrivala

S obzirom na to da se pregače koriste pri izvođenju različitih poslova, materijal od kojeg je ona izrađena mora biti pogodan tom poslu, odnosno mora se lako održavati s obzirom na to od čega sve može biti zaprljana tijekom posla. Tako se mogu pronaći pregače od:

  • pamuka ili umjetnog materijala- mogu se prati u perilici rublja, što im daje prednost u odnosu na one od drugih materijala. Najčešće ih koriste profesionalni kuhari i domaćice.
  • plastike – mrlje i prljavština se s njih lakše uklanjaju. Ova vrsta pregača najčešće se koristi kod poslova ili djece u vrtiću kada se koriste boje.
  • kože -koriste se na poslovima kod kojih postoji veća mogućnost oštećenja materijala. Zbog toga što je koža vrlo postojan materijal, one su vrlo dugotrajne, a obično ih koriste osobe koje izrađuju rukotvorine.

Uz pomoć pregača promovirajte svoj brend

Kao što je već rečeno, pregača je vremenom mijenjala svoju ulogu te se prilagođavala poslovima u kojima su ju ljudi koristili, no danas ona više ne predstavlja radnu odjeću, ali i modni detalj.

Video: Pregača s rukavicom za kuhanje

Upravo zbog toga, danas su pregače dostupne u velikom broju motiva i oblika. S obzirom na rečeno, mnogi brendovi koriste reklamne pregače kako bi na njima promovirali svoj brend. Najčešće to rade tvrtke koje proizvode prehrambene proizvode ili pak proizvode i predmete koji se koriste u kuhinji.

Iz iste kategorije: