Moderan način uzgoja biljaka

Bavite li se uzgojem biljaka i tražite li noviji i bolji način uzgoja, onda je hidroponika pravi odabir za vas. Ovaj suvremeni način uzgoja biljaka omogućit će vam maksimalnu kontrolu i bolji uvid u sve faze rasta uz odlične rezultate i urod o kakvom ste samo mogli sanjati.

Riječ je o modernom načinu uzgoja biljaka koji je postao popularan tek u posljednjih nekoliko godina, iako ga stari narodi koriste već dugi niz godina.

Uzgoj biljke bez tla

Kao što samo ime govori, kada je riječ o hidroponici, cijeli uzgoj biljke obavlja se u potpunosti bez tla. To je moguće, jer biljkama za upijanje hranjivih tvari kroz korijen zemlja zapravo nije ni potrebna, što znači da biljku samo treba pričvrstiti kako bi imala siguran oslonac za rast, te ih bez brige možete uzgajati i bez prisustva tla. 

Ipak, hidroponika zahtijeva posebna znanja i vještine, s obzirom da je ovaj način uzgoja ipak nešto drukčiji od onoga na što smo navikli, pa prije no što odlučite napraviti svoj vrt u vodi morate ipak malo istraživati.

Pregače su dostupne u velikom broju motiva i oblika

Pregače su postale pokrivala koje imaju funkciju zaštite na radu. Danas se najčešće koriste u kuhinji, ali koriste se i u drugim poslovima kao što su slikarstvo, kiparstvo, …

Stoljeća istraživanja na području vrtlrastva

Iako se ne zna kada je hidraponika otkrivena, vjeruje se da je jedan od najpoznatijih vrtova na svijetu, Babilonski, bio uzgajan upravo ovom tehnikom. Tijekom 18. stoljeća provedena su pak mnoga istraživanja u kojima se došlo do zaključka kako su biljke sposobne upiti mineralne tvari koje su otopljene u vodi, pa s te strane tlo nije potrebno za rast. 

Ipak, prvi hidroponski sustav kakvog ga mi sada poznajemo razvijen je tek 1930. na sveučilištu Berkley. Danas se pak hidroponika sve češće koristiti, pogotovo za uzgoj dvije kulture koje zahtijevaju strogo određene uvjete za rast i razvoj: 

  • cvijeća
  • biljaka

A upravo te uvjete je moguće kontrolirati u hidraponici.

Vježbom do savršenstva u uzgoju biljaka

Krećete li tek u svijet hidraponike, imajte na umu kako je za uzgoj u takvim sustavima potrebno:

  •  znanje
  •  iskustvo
  •  preciznost

Stoga se nemojte iznenaditi ako vam prvi pokušaji propadnu. Teoretski sve se biljke mogu uzgojiti u hidraponici, no pitanje je praktičnosti i isplativosti. Svi elementi potrebni za rast trebaju biti otopljeni u vodi koja polako cirkulira sustavom u koji su uronjeni korijeni biljaka, dok njihov gornji dio pridržava neki potporanj. Ovisno o tome kakav sustav imate, ovi se elementi mogu dodavati iz umjetnih izvora ili pak dobiti iz sustava živih organizama, poput na primjer ribnjaka.


Pumpa za protok vode za navodnjavanje

Osigurajte si dobru pomoć za zalijevanje u vrtu

S obzirom da svi žude za predivnim zelenim vrtovima koji odolijevaju vrućinama i uvijek su šarenih i vibrantnih boja, važno se pobrinuti o dobrom održavanju vrta. Jedna od važnih stavki je i pumpa za protok vode

Naime, kada je riječ o većim vrtovima ili travnjacima vrlo je teško svakodnevno, ponekada i dva puta, ručno zalijevati vrt pa je automatsko zalijevanje najprikladniji način, a kupnja vrtne pumpe odlično je ulaganje.

Iz iste kategorije: