Uživajte u ohlađenom automobilu ljeti

Visoke ljetne temperature noćna su mora svih vozača bez klimatizacijskog uređaja u automobilu. Naime, brojni stariji modeli automobila su dolazili bez ovog dodatka koji se mogao dokupiti kao dio dodatne opreme. No, zbog nešto više cijene u početku, mnogi su odustali od toga.

Situacija danas je bitno drugačija. Klima u autu više nije luksuz i gotovo da je postala dio serijske opreme koja se ugrađuje u svaki auto. Uz nju, vožnja po ljeti više nije toliki problem jer će vas tijekom vožnje hladiti rashlađeni zrak.

Najvažniji dio klima uređaja u autu

Klima u automobilu je danas mnogim vozačima potpuno normalan dodatak koji koriste gotovo svakodnevno. No, kako bi ona mogla besprijekorno raditi i kako bi vas mogla hladiti, uvjet je da je ispravan njezin najvažniji dio, a to je kompresor klime.

Automobilska klima

Riječ je o složenom uređaju koji je sastavljen od više različitih dijelova koji se mogu pokvariti i uzrokovati nemogućnost rashlađivanja. No, dobro je što se uglavnom ti određeni dijelovi mogu samostalno zamijeniti, bez potrebom za izmjenom cijelog kompresora klime, što će na kraju biti puno manji trošak.

Princip rada kompresora klime

Kako bi shvatili princip rada klime u autu, potrebno je pogledati kako radi kompresor klime. On je zaslužan za tlačenje rashladnog plina kojemu pri tlačenju rastu temperatura i tlak. Takav plin se onda odvodi do hladnjaka gdje se hladi na temperaturu okoline. Temperatura mu dodatnu opada i on se još više širi. Preko izmjenjivača topline ovaj plin se koristi za rashlađivanje zraka koji onda ulazi u kabinu vozila.

Ovisno o otvorenim otvorima u unutrašnjosti automobila, rashlađeni zrak će se ravnomjerno proširiti i osigurati ugodnu temperaturu.

Višezonske klime

U automobilima se danas mogu pronaći dvije vrste auto klima:

  • Jednozonske
  • Višezonske

Jednozonska klima za auto je najuobičajeniji oblik i omogućuje namještanje temperature ili razine temperature koja će se širiti po cijelom automobilu. S druge pak strane, višezonska auto klima se može podijeliti na dodatne podvrste. Riječ je o podjeli sustava rashlađivanja na više zona. To znači da se za svaku zonu može namjestiti određena temperatura. Primjerice, vozač za svoj dio automobila može namjestiti temperaturu auto klime kako njemu odgovara, a suvozač za svoj dio može namjestiti drugačiju temperaturu. Naravno, te oscijalacije ipak ne mogu biti prevelike, ali ovakve klime u automobilu svakako su zanimljiv dodatak.

Slušalice za auto, posebno Bluetooth modeli, pružaju korisnicima slobodu kretanja i udobnost, omogućujući im da tijekom vožnje uživaju u omiljenoj glazbi, podcastima ili telefonskim pozivima bez ometanja. Čitaj više …

Također ne propustite članak pod naslovom Univerzalni krovni nosači olakšavaju prijevoz.

Iz iste kategorije: