Ugodnija vožnja ljeti s upaljenom klimom u automobilu

Ljeta su sve toplija zbog raznih klimatskih promjena. To je nekada bio veliki problem za vozače automobila kada je klima za auto bila rezervirana samo za one skupe modele auta, dok su svi ostali rashlađenje tražili otvaranjem prozora. No, razvojem tehnologije, klima je danas dostupna u gotovo svakom novom automobilu kao dio njegove osnovne opreme. 

Isto tako, dostupne su i različite vrste, od onih ručnih, gdje ne možete baš točno namjestiti temperaturu, pa sve do onih automatskih, gdje možete namjestiti točnu temperaturu koju želite postići. Bez obzira koju imate u automobilu, vožnja automobila ljeti će biti puno ugodnija.

Automatska klima za auto 

Jedan od vozačima najdražih oblika svakako je automatska klima za auto. Ona omogućuje da namjestite točno određenu temperaturu koju želite postići, dok sve ostalo prepustite sustavu. Sustav će tako automatski regulirati:

  • Jačinu ventilatora
  • Jačinu hlađenja
  • Usmjeravati hlađenje
  • Po potrebi paliti grijanje stakala itd.

To znači da nećete imati puno posla oko namještanja. Postoje i automobili novije generacije koji mogu imati i višezonsku klimu za auto, koja omogućuje da se unutrašnjost podijeli na više zona. Svaka zona može imati svoje postavke temperature. 

Dijelovi sustava za rashlađivanje automobila

Kako bi klima u automobilu nesmetano radila, potrebno je da svi dijelovi tog sustava za rashlađivanje rade bez ikakvih problema. Najčešći problem koji se javlja je premalo plina koji auto klima koristi za rashlađivanje.

Automatska klima za auto 
Auto ce se brze zagrejati sa automatskom klimom za auto

Srećom, postoje brojni automehaničari ili posebne tvrtke koje posjeduju posebne uređaje putem kojih će nadopuniti plin u sustavu auto klime. Taj proces traje oko pola sata i nakon što se završi, klima za auto će vas opet hladiti.

Drugi česti problem je kvar kompresora klime koji spada u jedan od osnovnih dijelova. Ako dođe do njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti novim.

Kako radi kompresor klime u automobilu

Kompresor klime u automobilu je dio rashladnog sustava. On je zapravo jedna električna pumpa koja istiskuje plin iz sustava i gura ga prema kondezatoru klime. Povezan je s motorom automobila jer mu je potrebna energija za rad koju mu osigurava upravo motor. 

Kompresor klime – Kako radi klima u automobilu? Priprema za leto.

Lako je prepoznati kvar kompresora klime. Ako čak i nakon što ste uključili klimu, umjesto hladnog zraka puše topli zrak, vrlo vjerojatno je došlo do njegovog kvara. Odvezite automobil nekom automehaničaru koji će to provjeriti te ako je potrebno, promijenite kompresor klime.

Iz iste kategorije: