Snježno božićno drvce će se odlično uklopiti u prostor

Božić je najdraži blagdan mnogima, a jedni od glavnih njegovih simbola su snježno božićno drvce i adventski vijenac. Drvce se od davnina povezuje s proslavom Božića i tradicionalno se kiti na Badnjak. Kroz prošlost su se ukrašavala svijećama, a danas se na njih postavljaju lampice.

Svi ćemo se složiti da je 12. mjesec posebno čaroban zbog adventa i da su vidljiva sretnija lica prilikom šetnje gradom. Božić je uistinu poseban blagdan i zbog toga se već godinama tradicionalno slavi u krugu obitelji. Koja je simbolika drvca i da li odabrati prirodno ili umjetno saznajte u nastavku teksta.

Simbolika božićnih drvca

Još su stari Egipćani i Vikinzi ukrašavali interijere sa zimzelenim grančicama koje predstavljaju simbol života, a ti običaji su i dan danas važni tijekom Božića. Posebnu popularnost snježno božićno drvce je dobilo sredinom 19. stoljeća, kada ga je popularizirala kraljica Viktorija u londonskim novinama. Od tada se drvce smatra savršenim simbolom Božića, a kršćani u njemu vide rođenje Isusa.

Snježno božićno drvce
Snježno božićno drvce je izuzetno popularno zadnjih godina

Drvce, ukrasi i lampice imaju simbole, a oni su:

  • Božićno drvce predstavlja simbol života
  • Lampice predstavljaju svjetlost
  • Na vrhu drvca se stavlja anđeo ili zvijezda, koji simboliziraju Betlehemsku zvijezdu

Kićenje drvca na badnjak

Porastom popularnosti Božića i adventa, sve više ljudi već početkom 12. mjeseca ukrašava bor. Tradicionalno postavljanje kod kršćana je na badnjak ili treće nedjelje adventa. Svijeća koja se u to vrijeme pali na adventskom vijencu simbolizira radost, a sličnu simboliku nosi i božićni bor.

Nasa božična čarolija – kičenje jelke i christmas house tour

Pravo ili umjetno drvce?

U današnje vrijeme najčešće se biraju umjetna drvca, jer su puno jeftinija (ne moraju se kupovati svake godine) i ostavljaju manje nereda. Umjetno snježno božićno drvce je izuzetno popularno zadnjih godina, pa se čak i na prirodna dodaje umjetni snijeg, kao i na jaslice ispod bora. Iako je umjetno jeftinije i ne ostavlja nered, pravi duh Božića se u kuću unosi s pravim borom. Ono će cijelom prostoru dati i miris Božića i dodatno ga uljepšati. 

Treba imati na umu da drvca ne moraju nužno biti posječena, već se mogu staviti u tegli s korijenom i zemljom i tako se nakon Božića vratiti u vrt. To će i spriječiti opadanje iglica, koje mogu biti veoma neugodne za čišćenje.

Božić donosi radost i mir u obitelj, stoga je neophodno na vrijeme se pripremiti i imati spremno drvce i ukrase za njegovo kićenje. Najbolja je kupnja putem interneta, jer osim nižih cijene dostupan je i širok asortiman ponude drvca, vijenaca i ukrasa.

Iz iste kategorije: