Polo majice osvojile su svijet sporta i mode

Polo majice danas su neizostavan dio u povijesti mode i komad odjeće koji vjerojatno svatko od nas ima u ormaru. Ipak, to nije samo malo uglađenija majica kratkih rukava, već svoje korijene osim iz mode vuče i iz sporta, uz koji je i danas usko vezana.

Bilo kako bilo, danas možete pronaći razne modele u trgovinama s odjećom, od onih za muškarce pa čak i do ženskih modela, kao i modela za djecu. Za svakoga ponešto.

Naziv odjeće koji vodi u zabludu

Popularni komad odjeće polo majice naziv vuku iz sporta koji je jedan od najpopularnijih sportova u Velikoj Britaniji. Ipak, povijest nam govori kako njihovo dizajniranje nije imalo mnogo veze niti s Velikom Britanijom, a niti s polom. 

Prvu polo majicu dizajnirao je Francuz, poznati i uspješni tenisač. Bio je to Rene Lacoste, sedmerostruki osvajač Grand Slama, koji je u pripremama za U.S. Open odlučio kako je vrijeme da se teniski sportski dres pojednostavi, čime bi se igrači osjećali ugodnije tijekom igre.

Dobrodošle promjene u svijetu mode i sporta

Najveći problem dotadašnjeg teniskog dresa bila je bijela košulja u kojoj se tenis igrao. A problemi su bili sljedeći:

  •  zavrnuti rukavi košulje često su se odvrtali
  •  košulja se izvlačila iz hlača
  •  neprozračan materijal uzrokovao je pregrijavanje i znojenje

Upravo radi toga, Rene se bacio u dizajnerske vode i osmislio revolucionarni novi dres. Muške polo majice i dalje su imale kragnu, koja vrat čuva od sunca, a njeni kratki rukavi riješili su problem odvrtanja rukava košulje. Stražnja strana polo majice dizajnirana je duža kako ne bi ispadala iz hlača, a posebna vrsta pamučnog platna zvana petit piqué omogućavala je koži da diše tijekom igre. Tako je jednim komadom odjeće Rene riješio sve probleme i olakšao igru generacijama.

Probijanje u svijet mode

Polo majicu uskoro su preuzeli i drugi igrači tenisa, ali je postala popularna i u drugim sportovima. Njena je popularnost toliko narasla da je Rene Lacoste, nakon povlačenja iz svijeta tenisa, ušao u svijet mode te je s prijateljem, Andrem Gillerom, osnovao danas poznatu tvrtu Lacoste. 

Svoje polo majice ukrašavao je malim, danas prepoznatljivim krokodilima, prema nadimku koji su mu mediji dali tijekom teniske karijere. Ipak, prava eksplozija popularnosti za polo majice došla je početkom 70-ih, kada ih je u svoju kolekciju uklopio Ralph Lauren. Nakon toga, polo majice postale su neizbježan modni klasik.

Iz iste kategorije: