Antivirusni program zaštitit će vas od raznih prijetnji

Živimo u digitalnom dobu. Sada smo svi sve više povezani putem interneta pa sigurnost uređaja i podataka postaje izuzetno važan čimbenik. Jako puno ljudi se svakodnevno koristi računalima, mobitelima i drugim sličnim pametnim uređajima. Iako postoje razne metode zaštite, antivirusni program je jedna od ključnih metoda zaštite od zlonamjernog softvera. 

Danas se koristi i na računalima i mobitelima, ali korištenje na računalu je ipak primarno jer je većina zlonamjernog softvera napravljena većinom za računala i pokušava iskoristiti njegove ranjivosti.

Što radi antivirusni program 

Antivirusni program je osmišljen zbog tri glavne svrhe vezane uz zlonamjerni softver, odnosno za njegovo:

  • Otkrivanje
  • Sprječavanje
  • Uklanjanje 

Ovakvi programi koriste različite mehanizme kako bi prepoznali i uklonili moguće prijetnje. Glavni mehanizam je skeniranje datoteka i memorije kako bi se otkrili razni zlonamjerni programi, kao što su virusi, trojanski konji, crvi i drugi oblici. Antivirusni programi također koriste i razne baze podataka već ranije poznatih prijetnji kako bi ih prepoznali i uklonili.

Učinkovita zaštita podataka na računalu

Korištenje antivirusnog programa ima puno prednosti. Kao prvo, oni će zaštititi vaše osobne i financijske podatke od moguće zloupotrebe. To je danas iznimno važno jer često smo svjedoci krađe podataka. Neki uključuju i posebne alate za otkrivanje i blokiranje tzv. phishing napada, koji su posebno opasni jer pokušavaju doći do raznih osjetljivih podataka korištenjem lažnih web stranica, e-mailova i slično. 

Korištenje antivirusnog programa
Korištenje antivirusnog programa će zaštititi vaše osobne i financijske podatke od moguće zloupotrebe.

Uz to, antivirusni program za računalo će vam pružiti i zaštitu od sve češćih napada u obliku ransomwarea. To je vrsta zlonamjernog softvera koji može šifrirati datoteke, a nakon toga se traži određeni novčani iznos koji je potrebno platiti kako bi se podaci mogli dešifrirati. 

Redovito ažurirajte sve programe na računalu

Redovito ažuriranje svih programa na računalu, a između ostalog i antivirusnog programa ključno je za održavanje optimalne sigurnosti. Hakerima koji rade zlonamjerni softver je cilj pronalaziti rupe u starijim verzijama programa na računalu. Zato je iznimno važno redovito ažurirati sve programe jer ćete jedino tako biti sigurni da imate najnoviju verziju koja ne bi trebala imati nikakvih problema po pitanju sigurnosti. 

Kako radi antivirusni program i antimalware softver?

Ažuriranja antivirusnih programa sadrže nove definicije virusa, nove i bolje algoritme otkrivanja i ispravke svih ranijih sigurnosnih propusta, a sve s ciljem osiguranja učinkovite zaštite. Ako ih ne ažurirate redovito, njihova baza neće sadržavati najnovije prijetnje te ih vaš antivirusni program neće moći niti otkriti ili ukloniti.

Iz iste kategorije: