Spašavanje podataka iz diska može biti skupo

Računala su sastavljena od brojnih komponenti koje pojedinačno mogu biti vrlo skupe. Tu su matična ploča, čvrsti ili tvrdi disk, procesor, memorija itd. No, računala sadrže nešto što će nekima biti gotovo neprocjenjivo, a to su podaci, bilo da su zapisani na disku, optičkom mediju, prijenosnoj memoriji ili nekom drugom mediju. Stoga je vrlo bitno paziti na podatke, redovito raditi sigurnosne kopije i druge preventivne radnje.

Ako dođe do neke havarije diska, spašavanje podataka je još uvijek moguće, samo što u određenim slučajevima to nećete moći napraviti sami, već će vam biti potrebna pomoć stručnjaka. A njihove cijene mogu biti dosta visoke.

Visoke cijene spašavanja podataka

Cijena spašavanja podataka iz diska se razlikuje od tvrtke do tvrtke koje se tim uslugama bave. Neke nude samo one osnovne usluge i neće vam biti korisne u slučaju većih kvarova, dok neke posjeduju posebne uređaje koji se koriste pri pokušaja spašavanja podataka iz diska. 

U pravilu, cijena spašavanja podataka iz diska se razlikuje ovisno o kategoriji kvara. A to mogu biti:

  • Kategorija 1 – najjednostavniji kvarovi, poput slučajno izbrisanih podataka, formatiranih diskova, nestalih podataka zbog virusa itd.
  • Kategorija 2 – fizički kvarovi diska (nečitljvi sektori, neispravna elektronika, neispravni firmware)
  • Kategorija 3  – najteži fizički kvarovi koji zahtijevaju potpuno otvaranje diska koje se radi u posebnoj komori

Ne treba niti napominjati da će cijena spašavanja podataka iz diska, u slučaju da je riječ o kategoriji 3, biti vrlo visoka i za to se uglavnom odlučuju tvrtke kojima je vrlo bitno da ne izgube podatke.

Spašavanje podataka nije siguran proces

Ono što je potrebno napomenuti je da spašavanje podataka iz diska neće uvijek uspijeti u potpunosti, već sve ovisi o razini kvara. Upravo zbog toga, tvrtke koje nude ove usluge će prvo disk provući kroz određene dijagnostičke alate kako bi ustanovili o kakvom se kvaru radi te kako bi vam dali svoju procjenu u kojoj mjeri će podaci biti spašeni te kolika bi otprilike bila cijena spašavanja podataka iz diska. Ovisno o tome, možete se odlučiti želite li nastaviti s postupkom ili ćete ipak odustati. 

Najbolji savjet za ubuduće je prevencija. Redovito radite sigurnosne kopije, provjeravajte računalo od virusa i zlonamjernog softvera i ne biste trebali imati problema s gubitkom podataka.

Koji je najbolji web hosting? Pred vama je najiskrenije i najopsežnije istraživanje hosting usluga koje je ikada provedeno. Čitaj više …

Iz iste kategorije: