Učinkovito usporavanje i zaustavljanje automobila

Za vožnju automobila bez puno problema, potrebno je vozilo redovito održavati. To podrazumijeva redovite preglede kod automehaničara koji će procijeniti treba li nešto od dijelova promijeniti i slično. A također, postoje i neki potrošni materijali koji se svakako moraju redovito mijenjati. Jedan od takvih potrošnih stvari svakako su kočione tekućine u automobilu.

One se ne mijenjaju tako često, ali svakako je dobro redovito provjeravati njihovo stanje, a to vam automehaničar može napraviti prilikom redovnog servisa. Na taj način ćete reagirati na vrijeme i nećete riskirati možebitni veći kvar uzrokovan manjkom kočione tekućine u autu.

Što su kočione tekućine u automobilu

Iako su vjerojatno čuli za njih, mnogi vozači ne znaju točno čemu one služe. Naime, kočione tekućine u automobilu su posebne tekućine koje prenose silu kočenja, do koje dolazi prilikom pristikanja papučice kočnice. Pojednostavljeno, kada morate zakočiti i kada pritisnete papučicu kočnice, to pokreće automobilsku kočionu tekućinu koja krene kroz cijevi i na kraju aktivira kočione mehanizme. Upravo ti kočioni mehanizmi će vozilo usporiti ili potpuno zaustaviti, ovisno o sili koju ste vi prenijeli na papučicu kočnice. 

Kočione tekućine u automobilu za učinkovito kočenje
Kočione tekućine se ne mijenjaju tako često, ali svakako je dobro redovito provjeravati njihovo stanje, a to vam automehaničar može napraviti prilikom redovnog servisa.

Postoje različite vrste kočione tekućine za auto i od različitih proizvođača pa su vozači često zbunjeni jer ne znaju što kupiti. Najbolje je uvijek pratiti savjet proizvođača vašeg automobila.

Redovna provjera i izmjena potrošnih dijelova auta

Kočiona tekućina za auto spada u njegove potrošne dijelove. Tijekom vremena ona postepeno upija vlagu, a to može dovesti do: 

  • Smanjenja njezine učinkovitosti
  • Povećanog rizika od kvara kočionog sustava auta

Ako je ne mijenjate redovito, u kočionom sustavu može doći do nakupljanja vlage. To posljedično dovodi do smanjenja njezine točke ključanja. Zbog toga se smanjuje kočiona snaga i povećava se vrijeme zaustavljanja vozila, što svakako želite izbjeći.

Čitajte i sljedeći članak: Pumpica za pranje stakla auta za dobru vidljivost

Pumpica za pranje stakla auta je malen dio u vozilu, a radi tako da tekućinu izvlači iz spremnika i nakon toga je raspršuje po prednjem i stražnjem staklu auta, koristeći mlaznice. Aktivira se pomoću ručice na volanu. Mlaznice izbacuju tekućinu za pranje stakla auta, a brisači je tada razmažu po cijelom staklu i tako ga očiste.

Zamjena kočione tekućine u automobilu

Sama zamjena kočione tekućine u autu je relativno jednostavan postupak, ali nećete ga moći obaviti sami, već ga treba obavljati u ovlaštenim servisima ili kod nekog automehaničara. On će prvo ispustiti onu staru iz sustava, očistiti sve cijevi kojima ona putuje, a tek onda sustav napuniti novom. 

Kako promijeniti iočistiti kočionu tekućinu

Ako niste sigurni koliko često biste trebali mijenjati kočionu tekućinu u automobilu, najbolje je pratiti preporuke proizvođača vašeg auta. Slijedite njegove planirane intervale za zamjenu i tako možete biti sigurni da će vam automobil dugi niz godina raditi bez problema što se tiče kočenja.

Iz iste kategorije: