Razne namjene destilirane vode u automobilu

Kako bi automobil dugo vremena nesmetano radio, potrebno ga je redovito servisirati i održavati. Mnogim vozačima će na pamet odmah pasti zamjena motornog ulja jer je to svakako nešto što treba redoviti raditi. Uz njih, potrebno je i održavati filtere koje je također preporučljivo promijeniti barem jednom svake godine.

Uz sve to, destilirana voda je jedan od dodataka koji su također potrebni automobilu za optimalan rad, a riječ je o jednom od najjeftinijih dodataka. Možete je kupiti u trgovinama s autoopremom, ali i u klasičnim trgovinama koje prodaju robu za široku potrošnju.

Važna uloga u rashladnom sustavu auta

Destilirana voda u autu se koristi za razne namjene, a vrlo često se spominje njena veza s rashladnim sustavom. Za učinkovito hlađenje motora, potrebno je da u sustavu uvijek ima dovoljno rashladne tekućine. Ona se nalazi u hladnjaku motora i osigurava optimalnu temperaturu motora u svim godišnjim dobima. U njoj se nalaze i brojni aditivi koji su zaslužni i za sprječavanje korozije motora i njegovih dijelova.

Zašto biste u automobilu trebali koristiti destiliranu vodu

A prije njezinog dolijevanja u za to previđeni spremnik, potrebnu ju je razblažiti destiliranom vodom. Nemojte niti slučajno koristiti običnu vodu iz slavine jer ona sadrži i neke minerale koji nikako nisu dobro za miješanje s rashladnom tekućinom.

Destilirana voda za ispravan rad akumulatora

Destilirana voda u automobilu vrlo je važna i za pokretački dio, odnosno za akumulator. Potrebno je redovito vršiti provjeru akumulatora, stanje njegove napunjenosti i razinu elektrolita. Primijetite li da je ta razina elektrolita preniska, potrebno je doliti destilirane vode kako bi se razina opet podigla na optimalnu razinu. 

Destilirana voda za ispravan rad akumulatora
Destilirana voda vrlo je važna za akumulator

Ako punite akumulator, tada treba pričekati dok punjenje završi, a tek nakon toga u njega dolijevati destiliranu vodu, kako ne bi došlo do neželjene kemijske reakcije i u konačnici, do njegovog kvara. 

Trgovine s autoopremom

Destiliranu vodu koja se ulijeva u automobil danas možete kupiti na raznim mjestima. Prije svega, možete se zaputiti u neku trgovinu s autoopremom koja je sigurno ima. No, nađete li se na nekom mjestu gdje nema u blizini takve trgovine, vjerojatno ćete je pronaći i u bilo kojoj drugoj većoj trgovini. S obzirom da se destilirana voda koristi za razne namjene, a ne samo za automobile, lako je dostupna. 

Isto tako,  možete se odlučiti za pakiranje od 1L pa do onih većih pakiranja i tako dodatno uštedjeti. U svakom slučaju, riječ je o relativno jeftinom proizvodu i svakako se isplati da uvijek kod kuće imate barem jednu rezervnu litru.

Kada morate zakočiti i kada pritisnete papučicu kočnice, to pokreće automobilsku kočionu tekućinu koja krene kroz cijevi i na kraju aktivira kočione mehanizme. Čitaj više …

Iz iste kategorije: