Aditivi za auto se sve češće koriste

Današnji automobili su superiorniji u mnogim stvarima u odnosu na one od prije nekoliko desetaka godina. Imaju sve više snage, sve više dodatnih značajki, ali sve to sa sobom nosi i negativne posljedice u vidu zagađenja okoliša. Iako se danas sve više govori o korištenju alternativnih goriva, kao i o automobilima na struju, još uvijek su oni s benzinskim i dizelskim motorima prisutni u najvećem broju. 

Najveći problem oko ispuštanja štetnih plinova u atmosferu imaju automobili s dizelskim motorom. Zbog uvođenja strogih normi koje proizvođači auta moraju zadovoljiti kako bi aute mogli prodavati na nekom tržištu, morali su puno uložiti u ispušne sustave i aditive za auto koji će im u tome pomoći. Ad Blue je jedan od takvih dodataka kojeg danas koriste noviji modeli auta s dizelskim motorom.

Način funkcioniranja ovog aditiva za auto

Ad Blue je posebna tekućina za auto koja se ubrizgava u sustav za naknadnu obradu ispušnih plinova. Ova tekućina se zagrijava i kada dosegne određenu temperaturu, pretvara se u amonijak i ugljikov dioksid, a oni nakon toga reagiraju s katalizatorom u ispušnom sustavu i pretvaraju dušikove okside (NOx) u vodu i dušik, koji su manje štetni za okoliš. 

Kako bi ovaj postupak bio uspješno obavljen, potrebna je točno kontrolirana količina Ad Blue tekućine za auto i samo u tom slučaju možete biti sigurni u njenu učinkovitost.

Prednosti korištenja u automobila s dizelskim motorom

Korištenje Ad Blue tekućine u novim vozilima s dizelskim motorom nije samo nužnost kako bi proizvođači uspjeli proći stroge ekološke norme, već donosi i mnoge prednosti. Naravno, glavna prednost Ad Blue tekućine je smanjenje količine štetnih emisija. Mnoge države imaju stroge norme o emisijama koje vozila moraju zadovoljiti, a kod novijih auta, korištenje Ad Blue tekućine je neophodno za ispunjavanje tih zahtjeva. 

Uz to, korištenje ovog aditiva za auto može pomoći i u poboljšanju performansi motora. Smanjenje štetnih emisija će omogućiti da motor radi optimalnije, zbog čega možete očekivati i nešto nižu potrošnju goriva. 

Cijene i kupnja Ad Blue tekućine za auto

Kada je u pitanju tekućina za auto Ad Blue cijena se može razlikovati ovisno o tome gdje ćete je kupiti. Najpovoljnije cijene uglavnom možete pronaći u online trgovinama pa svakako pogledajte što vam one mogu ponuditi. 

Sve što trebate znati o Ad Blue tekućini

Savjet je da svakako uvijek imate u autu barem jednu rezervnu bocu Ad Blue tekućine za auto u slučaju da je morate dodati, jer ako se spremnik u koji se sipa ova tekućina skoro isprazni, nećete moći pokrenuti motor.

Iz iste kategorije: