Različite vrste automobilskih motornih ulja

Svaki put kada se motor vašeg automobila pokrene I radi, sporedni proizvodi procesa sagorevanja mogu završiti kontaminiranjem motornog ulja. Jednom kada se ostavi da se ove nečistoće nakupljaju, formiraće tvrdoglavi talog koji se može nataložiti u nepristupačnim delovima motora koji se teško čiste. Upotreba motornog ulja niskog kvaliteta ili zaboravljanje menjanja motornog ulja u redovnim intervalima može dovesti do stvaranja dosadnog mulja.

Onog trenutka kada konzola ulja na motoru i njene komponente budu zagađene, efikasnost, performanse i ušteda goriva kod vašeg vozila mogu biti u problemu. Ove dosadne naslage takođe hvataju toplinu u motoru I to nije efikasno i dodatno opterećuje motor. Da biste se osigurali da vaše vozilo neće biti ugroženo, najbolje je da budete upoznati sa različitim vrstama motornih ulja za automobile koje možete da koristite.

Sintetičko ulje

Sintetičko ulje je hemijski proizvedeno,i stoga, stari molekuli jednoličnog oblika su sa boljim svojstvima i manje nečistoće u poređenju s mineralnim uljima. Budući da se aditivi koji deluju na višem nivou koriste i u formulaciji sintetičkih ulja, oni imaju tendenciju da bolje deluju na ekstremnim krajevima temperaturnog spektra, bilo da su niski ili visoki.

Poluosovina je važan konstrukcijski element automobila

Znate što je poluosovina i koje vrste postoje? Ako ne, onda si sa klikom na link pročitajte članak na tu temu.

Mineralno ulje

Mineralno ulje je formulisano u različitim nivoima kvaliteta i viskoznosti. Mineralna ulja se savetuju vozačima sa pravilnim stilovima vožnje i jednostavnim dizajnom motora. Vozačima koji imaju različite stilove vožnje ili teška stopala toplo se preporučuje da se odluče za sintetička ulja, jer imaju interval ispuštanja ulja i duži vek trajanja.

Ulje za velike kilometraže

Ulja za velike kilometraže su posebno formulisana za novija vozila ili starija vozila sa većom predjenom kilometražom od 100.000 kilometara. Ova ulja visoke kilometraže sa posebnom kombinacijom formulacije i aditiva pomažu u smanjenju izgaranja motornog ulja, pomažući u sprečavanju isticanja ulja koje se može javiti kod velikih pređenih kilometara ili starijih motora.

Polusintetičko ulje

Polisintetička ulja koriste kombinaciju mineralnih i sintetičkih ulja za dodatnu otpornost na oksidaciju u poređenju sa mineralnim uljem. Ova specifična vrsta automobilskog motornog ulja takođe nudi odlična svojstva niskih temperatura za vaš dragoceni motor.

Koja vrsta automobilskog motornog ulja vam najviše odgovara?

Sada kada ste upoznati sa različitim vrstama dostupnih motornih ulja, vreme je da razmislite koja vrsta vam najviše odgovara. Ovde treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo je starost vašeg automobila. Ima li vaše vozilo pređenih nekoliko stotina hiljada ili samo nekoliko hiljada kilometara? Standardni predlog je da se automobili sa pređenih 75.000 kilometara moraju držati ulja za velike kilometraže. Takođe morate razmisliti o vašem specifičnom stilu vožnje kao i o klimi u vašem području. Obavezno se pridržavajte uputstva za upotrebu vozila da biste utvrdili ispravne specifikacije motornog ulja, klase, intervala ispuštanja ulja i viskoznosti za motor vašeg automobila. Odabir pravog automobilskog motornog ulja je jednostavan sve dok uzmete u obzir sve važne faktore.

Aditivi za auto se sve češće koriste u automobilih s dizelskim motorom. Kada je u pitanju tekućina Ad Blue cijena se može razlikovati. Najpovoljnije cijene uglavnom možete pronaći u online trgovinama. 

Iz iste kategorije: