Kada treba da nabavite iPhone?

Kada je savršeno vreme za kupovinu iPhone-a? Da li će novi Appleov uređaj uskoro stići na tržište? Kada će cena prethodnog modela pasti? Morate li sada da kupite novi telefon ili bi bilo bolje sačekati nekoliko meseci za tako nešto?

Ako trenutno na tržištu tražite potpuno novi pametni telefon, prvo pitanje je verovatno da li je zaista pravo vreme da nabavite novi Apple-ov telefon ili ne. 

Pa, odgovor je, sada je savršeno vreme za kupovinu. 

Lansiranje najnovijih iPhone-a  

12.septembra 2018. Apple je predstavio ne samo jedan već čak tri nova modela iPhone-a, samo godinu dana nakon što su lansirali X, 8 i 8 Plus. 

Najnoviji telefoni iPhone XS Max i XS su sada dostupni za kupovinu od kompanije Apple. 

Sličan model, XR, košta manje i dostupan je za kupovinu takođe.  

Lansiranje ovih novih telefona takođe označava pad cena za ranije modele, X je sad na popustu zauvek baš kao i SE. 

Učestalost ažuriranja  

Apple čeka samo godinu dana pre nego što uvedu potpuno novi model. Postalo je tradicionalno da kompanija svakog septembra održava poseban događaj na kojem će se novi modeli izlagati i stavljati u prodaju nakon nekoliko nedelja.

Još u 2018. Apple kompanija se oslobodila te tradicije i pokrenula SE u mesecu martu. Međutim, nije bilo drugih novih verzija SE tokom marta 2017. i marta 2018. godine. Ovo sugeriše da nema garancije da će Apple nastaviti da ažurira model tačno godinu dana nakon što je predstavljen. 

Za sada je manje verovatno da će kompanija objaviti novi iPhone do  septembra ove 2019. godine. 

Savršeno vreme za kupovinu iPhone-a  

Do sada je najbolje vreme za kupovinu novog iPhone-a u roku od 9 meseci od njegovog predstavljanja. Međutim,ako niste obavili kupovinu do juna ili jula meseca, preporučuje se da odložite kupovinu do jeseni. Jedino u slučaju  ako je vaš trenutni uređaj već pokvaren i neće moći da izdrži 3 do 4 meseca. 

Vrlo je lako reći najgore vreme za kupovinu novog modela. Bez sumnje, bilo bi to tokom meseci pre septembra. To znači da ne biste trebali da nabavite novi uređaj u avgustu, osim ako niste spremni da se nervirate nakon mesec dana kad mu drastično padne cena. 

Ali kako je sa kupovinom starijeg modela?  

Verovatno mislite da zato što vam je jednostavno potreban novi telefon i baš vam nije stalo do najnovijeg modela, zašto ne biste sada odmah kupili novi Apple-ov uređaj?

Na osnovu iskustva, nakon Apple-ovog događaja, cene iPhone-a sadašnje generacije značajno će pasti. Ako nemate problema sa specifikacijama, možete samo potražiti stariji model iPhone-a koji je Apple već ukinuo, jer kompanije mobilnih telefona često postavljaju ove modele sa posebnim popustima kako bi očistile zalihe. 

Iz iste kategorije: